JOUW BASISGARDEROBE

basisgarderobe \ fashion \
Basisgarderobe PREVIEW

Je ziet ze om de haverklap voorbijkomen; basisgarderobelijstjes. De lijstjes met daarin een zwarte blazer, de LBD (little black dress), een witte blouse en minstens één perfecte jeans. Er zijn vast dames die met dit lijstje een stevige basis kunnen leggen maar om eerlijk te zijn vind ik deze ingevulde lijstjes niet doeltreffend. Er zijn namelijk dames die sowieso geen jurkjes dragen … of jeans … Wat heb je dan aan dat lijstje? Verrekte weinig! Maar wat bevat een basisgarderobe dan wel?

Voor iedereen anders

Een basisgarderobe is voor iedereen anders. Ook hoeveel kledingstukken deze bevat is geen vaststaand feit. Kleding en kleur is nou eenmaal iets heel persoonlijks. Wat mooi is of mooi staat, is voor iedereen verschillend. Je huid, haar, smaak, stijl, levensfase en leeftijd. Al deze elementen bepalen wat bij jou past. Daar kan ik geen basislijst aan hangen. Wel kan ik een overzicht geven van wat we nodig hebben in elke garderobe.

Weet welke kleuren je flateren

Als je weet welke kleuren je goed staan dan heb je al de helft gewonnen. Je bent namelijk een kleur-type en binnen het spectrum van dit type matchen de kleuren onderling. Daar ligt een belangrijke basis. Je kleding is dan heel goed onderling te combineren. Natuurlijk maak je dan nog weleens een uitstapje maar dat zijn extra items. Als je je basis aanpast aan je kleurtype dan heb je een stevig fundament.
Je kunt een kleuranalyse doen bij een stylist maar door heel goed naar jezelf te kijken kun je misschien ook al wat ontdekken. Je beste kleuren laten je stralen, geven je huid een mooie teint en verzachten je lijnen en schaduwen in je gezicht.

‘Als je je basis aanpast aan je kleurtype dan heb je een stevig fundament’

COMFORT OUTFIT

In elke garderobe hoort een comfort outfit voor de verschillende seizoenen. Daarmee bedoel ik niet je huispak of sportkleding. Ik bedoel hiermee de outfit die je makkelijk aanschiet op een gemiddelde dag, waarin je altijd gezien mag worden. Is dat een jeans met een bloesje? Is dat een jurk met een paar fijne laarzen? Of draag jij graag een soepele pantalon met een T-shirt? Bedenk wat voor jou belangrijk is, wat jij fijn vindt zitten. Zorg dat je minstens een zo’n combinatie per seizoen in je kast hebt hangen.

ZAKELIJKE LOOK

Er zijn dagen en gelegenheden dat je niet wegkomt met een comfortpak. Dat kan zijn voor je werk, afspraak met de bank … Momenten waarbij je graag serieus genomen wil worden en je visuele presentatie wat meer aandacht mag krijgen. Ook deze invulling is voor iedereen anders. Wat past bij jou? Een broek met een jasje, een rok met een blouse of een jurkje met kraag? Waar voel jij je comfortabel maar zakelijk in?

Maak deze outfit helemaal compleet. Want een broek met jasje is nog maar het begin. Wat draag jij onder je jasje? En welke schoenen passen erbij? Voor de een zal dit een pump zijn en voor een ander een hippe sneaker. Vergeet ook niet de overige accessoires. Die baggy tas die je overal mee naartoe sleept is voor een zakelijke outfit misschien wat minder geschikt. Denk er ook aan dat een zakelijke outfit voor elk seizoen een tikkie anders is maar ook al is het hoog zomer; hou het allemaal enigszins bedekt!
(lees ook blog zomerkleding)

ROUW- EN TROUWKLEDING

We hebben ze allemaal; herdenkingen, recepties en borrels. Als het niet direct van een naaste is dan hoef je daar niet telkens nieuwe items voor aan te schaffen. In de standaardlijstjes wordt hiervoor de LBD als ideaal en onmisbaar item genoemd. Een outfit die je sober kunt dragen maar ook kunt updressen. Ik heb hiervoor zelf een groen jurkje van LaDress. Voor een herdenking draag ik het jurkje met een rustige panty, een nette pump en ik hou mijn sieraden neutraal.

‘Een outfit die je sober kunt dragen maar ook kunt updressen

Voor een receptie pak ik uit. Ik kies dan bijvoorbeeld voor een panty met vrolijke stippen, een paar flinke oorhangers en ik wissel de bijpassend ceintuur in voor een brede riem. Maar misschien werkt een broekpak voor jou veel beter of een mooie pantalon met blouse.

KEY-PIECES

Nu de basis is gelegd kun je nog wat key-pieces toevoegen. Want op een garderobe zonder eye-catchers ben je doorgaans snel uitgekeken. Een simpele outfit maak je bijvoorbeeld af door er een opvallend item aan toe te voegen. Dit kan een item zijn van hoge kwaliteit, zoals een leren tas of een satijnen sjaal, deze zijn een investering waard. Maar het kan ook een hele drukke rok zijn met een trendy print die zich gemakkelijk laat combineren met een deel van je comfortpak bijvoorbeeld. Of een bijzonder paar oorbellen waarmee je je zakelijke outfit net wat extra’s geeft.
Je kunt het dus zien als toevoeging van je basis outfit maar op een dag dat je extra wilt uitpakken kun je ook je outfit rondom een van je key-item opbouwen.

Kortom

Een basisgarderobe bevat het volgende:
• comfort outfit
• zakelijke look
• rouw- en trouwkleding
• key-pieces

Het is dus wel zo dat elk basisitem per seizoen anders kan zijn. Vergeet ook niet goede onderkleding te dragen. Over het belang daarvan én wat goede onderkleding is, zal ik binnenkort een blog wijden.
Als je nog vragen hebt dan laat het me weten. Ik kan je direct antwoorden of er een nieuw blog item van maken. Jouw vragen zijn mijn inspiratiebron!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

KimMeijers.com maakt gebruik van functionele cookies die nodig zijn voor de werking van de website en cookies voor social media (sharing + tonen Instagram posts). Pagina statistieken worden anomiem opgeslagen in Google Analytics. Voor meer informatie zie het privacy statement.