Blog

Duik in de wereld van swimwear

Swimwear Header

Lieve dames, nu eindelijk de mooie dagen zijn aangebroken is dit een goed moment om iets met mezelf én jullie af te spreken. Namelijk dat we deze zomer eens even volle bak gaan genieten! Niet alleen van het mooie weer en de heerlijke wijntjes, maar vooral ook van ons eigen lichaam. Ongeacht hoe dat eruitziet. Elk lijf mag er zijn, ondanks alle minpunten waar we ons maar al te kritisch op focussen. Vanaf dit jaar geen paniek meer als het moment is aangebroken om de verhullende dikke winterkleding in je kast om te ruilen voor luchtige zomerjurkjes. En al helemaal niet bij het kiezen van een nieuwe bikini of badpak. Want dit valt voor de meeste vrouwen niet bepaald onder vakantie-voorpret, eerder onder pure marteling. Super zonde. Nobody’s perfect! En voor elk lichaam is er goede badmode te vinden. Daarom neem ik samen met Julie Lommertzen, ontwerper van lingerie en badmode, een duik in de wereld van flatterende bikini’s en badpakken.

EVEN VOORSTELLEN

Julie, voormalig AMFI-student, heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in lingerie en badmode. Tijdens haar opleiding was lingerie-ontwerp een van haar keuzevakken. Na een aantal (extra) stages bij gerenommeerde modehuizen in New York vond ze haar eerste baan in Nederland bij een grote lingerieketen. Van daaruit rolde ze door en belandde uiteindelijk in de swimwear. Waar ze het, na een aantal fijne jaren en diverse collecties, voor gezien hield. Inmiddels werkt ze voor verschillende lingerie- en badmodemerken als freelance ontwerper met als grote droom om ooit een eigen label op te richten. Na al die jaren meedraaien in de badmode is ze goed op de hoogte van deze tak van (water)sport en voor mij bij uitstek de persoon om bij aan te kloppen voor advies over dit, voor veel dames, precaire onderwerp.

GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Kleding moet te allen tijde iets voor je doen. Of het nu gaat om een jas of een bikini. Kleur, vorm en materiaal is altijd belangrijk. We lopen er zo even doorheen. Maar eerst wat algemene tips:
• Bikinibroekjes passen is natuurlijk best lastig aangezien je je eigen onderbroek eronder aan moet houden. Kies voor een free cut, naadloos slipje (beter nog: een string). Dat zit met passen minimaal in de weg, geeft je figuur het beste weer en verhult niks. Zo krijg jij de beste indruk van hoe het bikinibroekje of badpak staat.

Ideale onderbroekjes voor een passessie. Naadloos, geen randjes en flinterdun; dit geeft het meest realistische beeld!

• Beweeg tijdens het passen. Buk een keer, draai een rondje en trek je benen op. Bij twijfel; neem het mee naar huis en probeer het daar nog een keer.
• Leg de focus op het deel van je lijf waar je trots op bent. Laat dat zien! Leid de aandacht af van het lichaamsdeel waar je niet zo happy mee bent.
• Badkleding rekt altijd iets op. Hierdoor kun je beter voor een iets strakkere pasvorm gaan (LET OP: strakkere pasvorm is iets anders dan een te kleine maat). Ben je actief op het strand en in het water? Houd daar rekening mee. Kies dan voor een goed aangesloten model. Voor alleen dobberen maakt het wat minder uit.

BOTTOM FIRST

Veel dames met een stevige derrière denken dat een broekje volledig over hun billen moet vallen. Ook omdat dat prettig zit, lekker alles ingepakt. Maar eigenlijk accentueer je daar juist een groot oppervlak mee. Een broekje dat óver je bil loopt (dus een bil in tweeën deelt) geeft je optisch een veel kleinere kont. Ook broekjes die helemaal aan de zijkant beginnen, maken optisch onnodig groot.

Op deze foto’s zie je de verschillen zoals erboven beschreven. De linker foto’s laten zien hoe je met veel bedekking juist meer volume creëert. Optisch kun je al heel veel bereiken, scheelt een sapkuur en wekenlang bootcampen!

Heb je juist platte billen? Kijk dan eens naar een broekje dat optisch rondere vormen geeft. Bijvoorbeeld met een gerimpeld naadje in het midden.
Blinde afwerking snijdt niet in je huid. Het voelt wel vreemd, alsof je niet zoveel aanhebt, maar valt heel mooi. Het is een kwestie van wennen.

Links een broekje met blinde afwerking en platte billen krijgen meer vorm met een gerimpeld naadje in het midden (rechts)


Hoog opgesneden broekjes en badpakken kunnen erg mooi zijn voor vollere dames, ze maken je lichaam gestroomlijnder. Probeer het eens! Bij een steviger lichaam zijn het details die het beeld breken.

ON TOP

Triangels zijn leuk, maar veel dames kunnen wel wat meer ondersteuning gebruiken voor hun borsten. Kies in dat geval voor een dubbele schouderband en niet voor zo’n dun touwtje. Ook cupsliders kunnen heel praktisch zijn, je kunt daarmee de triangel vergroten en verkleinen.

Bikinitopje met cupsliders en rechts dubbele rand voor extra versteviging

Een bikini met schouderbanden kruipt sneller op aan de achterkant. De onderband op je rug moet horizontaal lopen en niet in een boog. Kies ook hier voor voldoende stevigheid. Dat zit ‘m in de breedte van het elastiek en de stevigheid van het materiaal en de voering. Ga je graag voor strapless? Zorg dat je cup goed aansluit en dan met name de onderband. Zit de bovenkant te strak, dan krijg je een tweede borst. En met een beetje pech nog een setje bulten op je rug. In dat geval niet doen dus.

Voor mooi bruinen is een badpak of bikini met multi-inzetbare bandjes natuurlijk heel fijn. Je kunt je bikini dan steeds anders dragen: gekruist, als een halter of zelfs zonder. En dat is ook nog eens heel handig en leuk te combineren onder je kleding.

Dames die topzwaar zijn, hebben de neiging een bikini of badpak met beugels te kiezen. Dan blijft alles weliswaar het beste op z’n plek zitten, maar het oogt wel vaak als ondergoed en niet als gezellige zomerse badkleding. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven, zoals het gebruik van andere pasvormen, breed elastiek, stevigere materialen en extra voering. Probeer eens wat verschillende modellen uit!

Probeer verschillende modellen uit. Met details als strikken en plooitjes kunnen accentueren wat je aandacht wil geven en camoufleren wat je liever niet laat zien.

Voorgevormde cups zijn mooi. Het geeft volume, vorm en je hebt weinig last van wijzende tepels. Het grote nadeel is wel dat ze lang nat blijven. Deze extra cup is vaak uitneembaar, wat in dat geval dan weer handig is om ‘m sneller te laten drogen. Let er wel op dat de cup mooi aansluit en geen extra rand geeft omdat het dan lijkt alsof je een anti-lek-pad in je bovenstukje gestopt hebt.

WEES LIEF VOOR JE ZORGVULDIG GEKOZEN ITEMS

Badkleding mag stevigheid bieden, maar moet niet te dik zijn. Het is belangrijk dat een bikini of badpak een beetje vloeibaar aanvoelt, dat er veel rek in zit, compact voelt en nergens in je huid snijdt. Goed gevoerde badkleding sluit vaak mooier aan, verhult oneffenheden, schijnt niet door en blijft langer in vorm. Niet gevoerde badpakken worden snel vodjes en lubberig. Alle reden om daar goed op te letten dus.

Als je dan eindelijk je zorgvuldig uitgezochte badkleding hebt aangeschaft, wil je er natuurlijk ook goed voor zorgen zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt. Rubber, dus de elastine die erin verwerkt is, vergaat op den duur, daarom moet je zwemkleding absoluut niet in de droger doen. Door hitte knapt elastiek, daarom zijn bikini’s en badpakken sowieso maar een paar jaar houdbaar.

‘DOOR HITTE KNAPT ELASTIEK, DAAROM IS SWIMWEAR MAAR EEN PAAR JAAR HOUDBAAR’

Heb je er een uitgezocht om trots op te zijn? Draag ‘m lekker vaak! Op het strand, in je achtertuin… Show the world your best! Maar draag eenzelfde bikini of badpak niet te veel dagen achter elkaar. Dat is slecht voor de elastine. Wissel daarom regelmatig af en neem minstens twee exemplaren mee tijdens een zonvakantie. Op de meeste labels in badkleding staat dat het op de hand gewassen moet worden. Een voorzichtig wasje in de wasmachine kan ook gerust, maar kies dan wel voor een fijn wasprogramma, vloeibaar wasmiddel en lichte centrifuge. Je kunt het na gebruik ook goed spoelen met koud water, maar af en toe wassen is wel beter om ook zweet en zonnebrandcrème eruit te krijgen. Wring je bikini’s en badpakken nooit uit, knijp het overtollige water er voorzichtig uit en laat het daarna plat drogen (ophangen=uitrekken). Breng eventuele cups terug in vorm voor het drogen. Door sommige voeringen blijft je badkleding langer nat. Zeker als je bovenstukje voorzien is van push up. Dan is extra setje al helemaal handig.

DE ENE BIKINI IS DE ANDERE NIET

De prijs van badmode hangt af van keuzes die gemaakt zijn door het merk voor materiaal, afwerking, fit enzovoort. Iets kan uit dezelfde fabriek komen maar in het proces zijn bij de duurdere merken andere, als het goed is, betere keuzes gemaakt. En het goede nieuws; vaak zijn dat ook duurzamere keuzes.

Technischere stoffen drijven de prijs al een aardig eindje op. Zulke duurdere materialen scoren maximaal op rapport (er wordt getest en een rapport opgemaakt). Deze stoffen kunnen vaak worden gewassen, zijn goed bestand tegen chloor en zeewater en gaan niet pillen. Als consument kun je dat bij aankoop echter niet meteen zien. Wat je wel kunt zien, is elastiek en daarvoor geldt: hoe verfijnder, des te minder zal het in de huid snijden. Zo’n verfijnde afwerking kun je zelf waarnemen. Standaard is bijvoorbeeld 8 mm breed, op het moment dat dat anders is; smaller of sterkere elastiek dan maakt dat badkleding ook duurder.

‘EEN GOEDE PASVORM CREËREN KOST VEEL TIJD EN GELD’

Er gaat ook veel tijd (en dus geld) zitten in het creëren van een goede pasvorm. Duurdere merken werken daar enorm hard aan en ze hebben om die reden minder collecties. Merken die juist kiezen voor zo veel mogelijk collecties hebben dus minder tijd om tot een echt goede pasvorm te komen. Ook kan het zijn dat een label investeert in duurzaamheid: onderzoek doen, werken met gerecyclede stoffen of het sponsoren van projecten. De badmode-wereld is daar steeds meer mee bezig. Zo zijn de eerste bikini’s en badpakken gemaakt van visnetten al een feit!

TRENDS VOOR KOMEND SEIZOEN

De eighties zijn terug van weggeweest. Dat betekent vooral: hoog opgesneden bikinibroekjes én het badpak is weer immens populair. Ook billen die niet helemaal in het broekje zitten en tops zonder beugel voldoen aan de eighties sexiness.

Verder zijn pastelkleuren heel erg hot. Maar pastel maakt veel mensen bleek, daarom is het slim om een goede combinatie te zoeken met een kleur die je natuurlijke tint ten goede komt. Als een bikini of badpak alleen mooi staat als je heel bruin bent, dan is het geen goede keuze!

Een andere trend heeft te maken met het feit dat mensen momenteel op zoek zijn naar plezier en een droomwereld vol vrolijkheid. Daarom zie je veel swimwear met printjes en fleurige kleuren. Dat vrolijke beeld wordt extra zwierig gemaakt met het toevoegen van ruches en ruffles. Het mag dit jaar op en top vrouwelijk en romantisch zijn op het strand of aan het zwembad! Ondertussen is het mix-en-match-setje verdwenen en kiezen we weer voor complete setjes. Iets waar ik persoonlijk weer heel erg blij mee ben, want die trend heeft mij nooit weten te bereiken…

ODE AAN DE CELLULITIS

Hopelijk heb ik het met al deze tips en tricks iets makkelijker voor je gemaakt om de worsteling die ‘zwemkostuum zoeken’ heet, te doorstaan. Maak er een feestje van en laten we deze zomer onze cellulitis, striae en andere hobbels en bobbels sieren met de mooiste setjes! Laten we over het strand paraderen als een heuse Pamela Anderson in haar jongere Baywatch-jaren. Ik ga hier in ieder geval mijn stinkende best voor doen en genieten to the max!

Dankjewel Julie voor jouw tijd en uitleg.

Heb jij een foutje in mijn blog gespot? Ondanks zorgvuldig nalezen kan dit gebeuren, laat het me weten!

Heb je vragen of opmerkingen stel ze hieronder of direct aan mij. Jullie vragen zijn mijn inspiratiebron!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrienden
Deense Kroon Leukerecepten.nl banner vrienden van KimLeukerecepten.nl

KimMeijers.com maakt gebruik van functionele cookies die nodig zijn voor de werking van de website en cookies voor social media (sharing + tonen Instagram posts). Pagina statistieken worden anomiem opgeslagen in Google Analytics. Voor meer informatie zie het privacy statement.