Blog

De bril; een nood of deugd?

Blog brillen - eyewish Panningen

Wie kent ‘m nog: het iconische ziekenfondsbrilletje? De tijd dat veel brildragers overgeleverd waren aan dit saaie standaard montuur ligt ver achter ons. De jongere generatie zal de term niets eens meer iets zeggen (ziekenfonds, anyone?) en wie anno nu bij een opticien binnenloopt, ervaart eerder keuzestress dan keuzebeperking. Daarom stellen klanten mij regelmatig de vraag welk montuur hen het beste staat. Ik ging te rade bij Linda en Susan, twee professionals van Eyewish Panningen. Zij maakten me wegwijs in alle mogelijkheden, uitdagingen én trends. Blijkt dat ziekenfondsbrilletje gewoon weer terug van weggeweest!

Dat ironie, nostalgie en mode soms hand in hand gaan, blijkt wel uit het feit dat menig trendsetter momenteel geheel in de pas loopt met zo’n eenvoudig rond, goud- of rosékleurig brilmodel op zijn of haar stijlvolle neus. Al dan niet met glazen op sterkte, want slechtziendheid is tegenwoordig echt niet meer de enige reden om een bril te dragen. Dat kan ik als heimelijke wannabe wel beamen, stiekem ben ik ook zo iemand die puur om esthetische redenen graag haar gezicht zou willen verfraaien met een mooi montuur. Het is bijna jammer dat ik goede ogen heb, maar dat klop ik af! Het enorme aanbod van stijlen, monturen, kleuren en glasvormen is voor deze stylist echt inspirerend.

VAN NOOD NAAR DEUGD

“Een bril is inderdaad steeds meer een stylingobject geworden”, weet Susan. “Een aantal jaren geleden was het nog vooral een praktisch ding, nu zien mensen het meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid. Zo is eigenlijk van de nood een deugd gemaakt. ”Want laten we het even in de serieuze hoek houden: voor brildragers is die nood natuurlijk de enige écht belangrijke reden. Al biedt het ruimere keuzeaanbod gelukkig ook voor hen nieuw perspectief. “Tegenwoordig kopen mensen graag een bril”, aldus Susan. “Zelfs voor kinderen is het nu erg leuk om een hippe bril te dragen, kinderbrillen gaan steeds meer met de trends van volwassenen mee.”

‘EEN BRIL IS STEEDS MEER EEN STYLINGOBJECT GEWORDEN’

Dat maakt het voor opticiens ook een stuk leuker, zeggen Susan en Linda in koor. “Klanten zijn er gewoon veel mee bezig en er is veel mogelijk, dus wij kunnen ook echt iets toevoegen met ons advies.” Volgens Linda zijn klanten grofweg te onderscheiden in twee groepen: “Je hebt de functionalisten en de expressieve mensen. Voor die eerste groep is het vrij simpel en gaat het vooral om het juiste kijkcomfort. Maar er zijn ook klanten die het kopen van een nieuwe bril echt fantastisch vinden en durven te gaan voor een opvallend of vernieuwend montuur. Of die zelfs meerdere monturen kiezen om te kunnen afwisselen.” Dat laatste klinkt mij als muziek in de oren, want hoe leuk is het om met zo’n klant in het diverse brillenaanbod te duiken?

Leuke brillen, maar helaas niet geschikt voor mij… Linksboven: te rond en te groot, rechtsboven: dit pilotenmodel laat mijn ogen hangen (hoeft niet, komt vanzelf met de tijd ;o), linksonder: dit montuur is veel te zwaar en overheerst mijn gezicht, rechtsonder: deze hexagon is helaas te groot.

KIEZEN

Waarmee we meteen bij de hamvraag voor deze blog zijn gekomen: hoe kies je binnen al die mogelijkheden de bril die het beste past bij jou? “Om een bril te vinden die goed bij iemand past, gaan we uit van drie factoren: lifestyle, uiterlijke kenmerken en technische benodigdheden. Lifestyle gaat over persoonlijkheid, hobby’s en werk, maar ook kledingstijl en kleurvoorkeur. Uiterlijke kenmerken worden bepaald door gezichtsvorm, huidtype en kleur ogen. Dan moeten we natuurlijk nog rekening houden met de technische elementen van de benodigde bril”, vat Linda samen. Want net als bij kleding zijn niet alle kleuren en modellen voor iedereen even geschikt.

De keuze voor het juiste montuur start met de glazen, want de sterkte daarvan beïnvloedt de mogelijkheden. Susan: “Daarnaast bepaalt kleur het juiste montuur. Daarom kijken we bijvoorbeeld naar de kleur van de huid. We maken onderscheid tussen warme en koele types. Warme types worden het meest geflatteerd door monturen in warme, sprekende kleuren als donkerbruin, kersenrood of legergroen en kunnen ook heel goed felle kleuren dragen. In het geval van koele types staan monturen in koele, heldere (pastel)kleuren zoals blauw, metaal, antraciet, roze of zachtgeel het best.

Klinkt nog best breed natuurlijk, daarom kijken Linda en Susan ook naar iemands kapsel, oog- en haarkleur. “En dan ligt het er bijvoorbeeld weer aan of iemand juist zijn ogen wil accentueren of neutraliseren. Daar kun je de kleur van het montuur op aanpassen”, aldus Susan. “Daarbij houden we overigens ook rekening met geverfd haar, daar vragen we altijd naar en kijken we echt doorheen, wat ook geldt voor make-up. Een bril moet namelijk ook op een ‘naakt’ gezicht staan.”
Dit klinkt verdacht veel op mijn advies bij kleding. Met veel opsmuk krijgen we alles recht gebreid maar het gaat er juist om dat het iets voor jou doet, voor jou in je meest pure vorm.

‘WE ZIEN HET GEZICHT ALS EEN CANVAS, EEN BRIL MOET KLOPPEN BIJ DE VLAKVERDELING’

Vervolgens speelt de gezichtsvorm een grote rol bij de keuze van een montuur. “Heb je een bolle toet, dan versterk je dat met een ronde bril en dat is vaak niet wat je wil”, vertelt Susan. “Bij een smal, langwerpig gezicht steken veel monturen aan de zijkant uit, vooral bij een vlindermodel of hoekig model.” Linda vult haar aan: “De ogen moeten mooi in het midden staan. Er wordt dus gekeken naar de stand van de ogen ten opzichte van het montuur. Als je ogen wat dichter bij elkaar staan dan moet je oppassen met een groot montuur. Je ogen staan dan niet mooi centraal in het glas en je houdt optisch gezien veel ruimte over aan de buitenzijde. Dan valt de balans weg en klopt het geheel niet meer met de verhoudingen in je gezicht.”

Kijk hier op voor meer informatie over gezichtsvormen en kleur

FF PRAKTISCH

En dan zijn er nog talloze pragmatische details die meespelen bij de keuze voor de juiste bril, blijkt uit mijn gesprek met de dames van Eyewish Panningen. Zoals:

• Veel sporten met een bril > condens.
• Appeltjeswangen > dan schiet de bril omhoog tijdens het lachen.
• Wenkbrauwen > die moeten mooi boven het glas uitsteken en qua kleur niet teveel overeenkomen met de bril om een Bert-look te voorkomen.
• Passing op de neus > metaal is verstelbaar, kunststof niet.
• Oogstand > moet minimaal tien millimeter van de bovenrand zitten.
• Montuurmaat versus pupilafstand > moet gelijk zijn.
• Diepte van de oogkas > ruimte tussen bril en oog mag niet meer dan twee vingers zijn om panda-ogen te voorkomen.
• De uiteindes van de pootjes > haakje moet precies ver genoeg uitsteken.

Yes winnaars! Genoeg keuze dus… Je ziet overeenkomsten met de brillen die niet bij me passen, zoals rechtsonder. Dit is ook een pilotenmodel, maar de vorm is net anders waardoor mijn ogen niet gaan hangen en het geen vermoeide indruk geeft. Rechtsboven is zelfs een liftend model. Scheelt weer een prikje of operatie ;o)

HAKEN EN OGEN

Kortom; nog best veel haken en ogen (die woordspeling kon ik niet laten liggen, sorry ;o) bij de keuze voor de juiste bril. Dat kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Een brildrager heeft vaak zelf een duidelijk idee van wat hij/zij wil en dat matcht niet altijd met wat het beste bij hem of haar zou passen. Ook laten veel mensen zich leiden door de mening van een partner of vriend(in) die meekomt naar de opticien. “Vaak kijken mensen vooral naar wat ze mooi vinden en blijven dan hangen in hun huidige look, of ze zijn juist te veel gefocust op de trends van dat moment. In beide gevallen slaan ze dan toch de plank mis, omdat ze niet meewegen wat hun gezicht nodig heeft”, zegt Susan. “Uiteindelijk is de klant uiteraard koning, maar ik wijs er wel altijd op.” Voor haar en Linda is het dan de kunst en het plezier om iemand uiteindelijk de deur uit te laten gaan met een geschikte bril waar hij of zij ook nog heel blij mee is. “Een bril waar iemand zelf nooit aan had gedacht, maar waarmee hij of zij wel helemaal in zijn nopjes is. Dat vind ik het leukst.”

GA VOOR 100%

Ben jij op zoek naar een nieuwe bril? Bedenk wat je wensen zijn en kijk ook naar je budget en/of vergoeding. Laat je goed adviseren en maak bij twijfel nog even geen keuze. Vraag niet teveel anderen om een mening, want dat maakt je alleen maar onzeker. Maak wat foto’s van de modellen waar je tussen twijfelt, laat het bezinken en kies uiteindelijk waar jij je echt goed bij voelt. Een bril draag je veel te vaak om maar half tevreden mee te zijn!

Dankjewel Linda en Susan dat ik mocht langskomen bij jullie filiaal van Eyewish in Panningen en dat jullie de tijd hebben genomen om me wegwijs te maken in de brillenwereld.

Kijk voor meer inspiratie, tips en winkels op de website van Eyewish

Heb jij een foutje in mijn blog gespot? Ondanks zorgvuldig nalezen kan dit gebeuren, laat het me weten!

Heb je vragen of opmerkingen stel ze hieronder of direct aan mij. Jullie vragen zijn mijn inspiratiebron!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties
boukje hermans

Ha Kim,

Wat een leuke blog!
En ik vind veel brillen wel heel leuk bij je!

Ik heb nog geen bril, maar zodra het nodig is ga ik met je op pad voor zo’n leuk montuur!

Gr Boukje

    Kim Meijers

    Lijkt me gezellig! Eerst een bril en daarna in de glaasjes kijken ;o)

Linda Cupers

Super leuke Blog Kim! En heel erg graag gedaan. Je energie werkt aanstekelijk 😉 Brillen zijn net als kleding een verlengstuk van je persoonlijkheid. Tof om samen de raakvlakken op te zoeken!

Emma de Graaf

Bedankt voor dit interessante artikel over de bril als accessoire. Mijn zusje moet binnenkort voor het eerst naar de opticien om een bril uit te zoeken. Ze vindt het best spannend en hoopt dat ze iets kan vinden dat goed bij haar stijl past. Het is goed om te weten dat de kleur van de huid invloed heeft op de kleur montuur die goed zal staan. Hopelijk kan de opticien haar goede tips geven en vindt ze wat moois!

Vrienden
Deense Kroon Leukerecepten.nl banner vrienden van KimLeukerecepten.nl

KimMeijers.com maakt gebruik van functionele cookies die nodig zijn voor de werking van de website en cookies voor social media (sharing + tonen Instagram posts). Pagina statistieken worden anomiem opgeslagen in Google Analytics. Voor meer informatie zie het privacy statement.