Blog

BRUIN, HET NIEUWE ZWART

Bruin_het_nieuwe_zwart_header

‘Ik hou niet van bruin.’ Je hebt geen idee hoe vaak ik dit hoor van klanten tijdens het doen van een kleuranalyse. Toch geven ze die kleur vaak alsnog het voordeel van de twijfel als ik hun gaandeweg laat zien hoe bruin voor ze werkt én dat – het vaak ‘geliefde’ – zwart zeker niet hun beste kleur is. Daarnaast denk ik bij het horen van die eerste reactie: waar hou je precies niet van? Kun je iets specifieker zijn? Cognac-, chocolade-, zand-, camel-, kastanje-, mahonie-, of grijsbruin, kaneelkleurig …? Ik wil maar even zeggen: bruin is heel veelzijdig en wat mij betreft ‘het nieuwe zwart’!

Ik verheug me al een paar jaar over de opmars die bruintinten maken in de fashionbranche. In de zomer van 2019 schreeuwde ik het nog net niet van de (digitale) daken via dit bericht op social media!

Bruin, het nieuwe zwart post Kim Meijers Personal Stylist

Niet voor niets dat Lidewij Edelkoort, een van Nederlands bekendste (en internationaal gerenommeerde) trendforecasters, haar trendseminar dat jaar de veelzeggende titel The Brown Age gaf. Als we haar mogen geloven (en daar hebben we alle reden toe, aangezien ze eigenlijk altijd de spijker op z’n kop slaat), zal bruin de komende dertig jaar het dominante zwart van z’n troon stoten. Een twijfelachtige positie overigens, als je het mij vraagt. Er zijn genoeg redenen om je af te vragen of het eigenlijk wel terecht is dat we zwart zo massaal hebben omarmd.

‘ER ZIJN GENOEG REDENEN OM JE AF TE VRAGEN OF HET EIGENLIJK WEL TERECHT IS DAT WE ZWART ZO MASSAAL OMARMD HEBBEN

Heilige huisjes

Veel dames kiezen zwart omdat het ‘een veilige kleur’ is die ze ‘overal mee kunnen combineren’ en dus voor ‘een makkelijke garderobe’ zorgt. Ook denken de meeste vrouwen dat zwart afslankt. Kortom; genoeg heilige huisjes die ik weer omver kan schoppen. Om te beginnen bij het feit dat zwart voor heel veel mensen in ons koude, grauwe kikkerlandje bij lange na niet de beste kleur is. Sterker nog; het maakt iemands gelaat vaak hard en bleek. Dat komt omdat zwart een koele kleur is die niet goed samengaat met de warme kleurtypes die wij in Nederland veel kennen.

Bruin het nieuwe zwart
Hetzelfde jurkje links afgestyled met zwart en rechts met bruin.

Bij nader inzien komt dat optisch afslanken ook niet meer helemaal goed uit de verf. Zwart maakt eigenlijk een grote vlek van je, schaduwen en details vallen namelijk weg. Om die reden is zwarte kleding voor foto’s ook niet zo gewenst. Andere donkere kleuren kunnen veel meer voor je doen, jouw figuur beter vormgeven én optisch wat kilootjes afsnoepen.

Van armoede naar meerwaarde

Bruin is van oudsher ook een kleur die symbool staat voor armoede. Vroeger was de armere bevolking aangewezen op kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals vlas en wol. De rijken droegen gekleurde kleding en lieten daarmee zien dat ze bij de upper class behoorden. Daarnaast wordt bruin door veel mensen nog weleens geassocieerd met ontlasting; de poepkleur. Al vraag ik me bij zo’n uitspraak ook weleens af of niet tijd is voor een bezoekje aan de dokter. Het blijkt een ruim begrip, wil ik maar zeggen.

Ik hoef je niet te vertellen dat ik bruin al een tijdje omarm. Hier gecombineerd met fris wit (links) en stijlvol ecru (rechts). Bruin gaat ook fantastisch met denim.

Gelukkig is de associatie met bruin inmiddels veranderd. Zo wordt een bruin velletje gezien als een teken van gezondheid en luxe. Maar denk ook aan de bruintint die Louis Vuitton gebruikt voor het logo op de ontwerpen van ‘betaalbaardere’ producten van het merk. Je kent het motief wel dat veelvuldig terugkomt op tassen, sjaals, koffers, enzovoorts. Op die manier wordt bruin ingezet als een toevoeging om iets ‘goedkoops’ meerwaarde te geven. Bruin is dus niet per definitie saai of stoffig, maar kan uitermate chique zijn!

Kijk eens om je heen

Tegelijkertijd is bruin een diverse, veel voorkomende kleur waardoor we in ons dagelijks leven omringd worden: koffie, chocola, brood, smakelijke baksels … Of loop even naar buiten en je ziet een overvloed aan bruin in de natuur: bomen, aarde, zand … En we weten dat natuurkleuren positieve associaties oproepen. We kiezen er in huis ook opvallend vaak voor (welke kleur heeft jouw vloer?). En dan nog maar te zwijgen over het bruine café waar we met z’n allen zo naar verlangen … Waarom geen bruintinten in je garderobe?

Bruin; met al z’n tinten in veel stijlen toepasbaar.

Familie van?

De kleur combineert ook nog eens als een malle. Bruin is een nuance van de families van geel, oranje en rood. Dit zijn dan ook kleuren waarmee bruin heel goed samengaat. Bruin kan ook veel blauw bevatten, dus die kleuren doen het net zo lekker samen. En wat denk je van bruin met oudroze, of bruin met violet …? Waar je wel op mag letten, is dat je bruin-combi geen al te hoog ‘boswachtersgehalte’ krijgt. Maar verder hoort de zogenaamde poepkleur in heel veel garderobes thuis, als je het mij vraagt.. En mag die shitty stempel er dus helemaal van af.

Bruin_blog_combinaties
De veelzijdigheid van bruin…

‘DIE SHITTY STEMPEL MAG ER WAT MIJ BETREFT HELEMAAL VAN AF’

Blog bruin het nieuwe zwart veelzijdig
Hou het rustig met ton-sur-ton of ga los met contrast en kleur.

Zwart verbannen?

Iedereen die mij langere tijd volgt, weet dat ik voor kleur predik. Wil dat zeggen dat zwart in mijn ogen not done is? Nee zeker niet. Wat ik belangrijk vind, is dat een kleur iets voor je doet. En als je zwart alleen maar koopt omdat je niet beter weet, vind ik dat doodzonde.
Een mooi zwart item kan mij zeker triggeren. Dat is sterk afhankelijk van de vorm, stijl en het materiaal. Worden make-up en accessoires daar goed op aangepast, dan hoor je mij geen fout woord over zwarte kleding zeggen. Toch wil ik je bij deze uitdagen om eens wat meer kleur te proberen en te zoeken naar wat bij jou past. Want geloof me, voor ieder kleurtype is er een passende bruintint. Let’s go shitty!

Heb jij een foutje in mijn blog gespot? Ondanks zorgvuldig nalezen kan dit gebeuren, laat het me weten!

Heb je vragen of opmerkingen stel ze hieronder of direct aan mij. Jullie vragen zijn mijn inspiratiebron!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties
jeanny

Dag Kim
Heel duidelijk deze blog. Bruin is een fantastische kleur die je met een heleboel andere kleuren kunt combineren. Dit deed ik al toen ik 17/18 jaar was, is lang geleden…
Kim je hebt het heel goed verwoord en laten zien.
Goede combinaties gemaakt en gedragen door een mooie Kim. Mijn complimenten.

  Kim Meijers

  Wat lief, dankjewel!

Iris Houx

Interessante blog, Kim! En welkom terug. 😉
Ik ben ook al jarenlang fan van bruintinten (en not so van zwart).
Liefs, Iris

  Kim Meijers

  Dankjewel Iris! Leuk dat jij er ook bent ;o)

Monique Dickhaut

Leuke blog Kim. Super omschreven en tof aangevuld met de mooie foto’s

  Kim Meijers

  Dankjewel!

Vrienden
Deense Kroon Leukerecepten.nl banner vrienden van KimLeukerecepten.nl

KimMeijers.com maakt gebruik van functionele cookies die nodig zijn voor de werking van de website en cookies voor social media (sharing + tonen Instagram posts). Pagina statistieken worden anomiem opgeslagen in Google Analytics. Voor meer informatie zie het privacy statement.