Fashion Detox

consuminderen \ Fashion detox \ trends \ shoppen \ styling \ fashion \
Fashion detox header

Say whuuuuutttt??? Jep, fashion detox. Het staat er echt. Ben ik helemaal gek geworden? Ik denk het wel. Samen met one of my besties, Anke (die je misschien nog kent van ‘De kast van … #1’) ga ik de uitdaging aan om drie maanden lang geen nieuwe kleren te kopen. Om mij heen hebben al meer mensen deze challenge aangegrepen om verschillende redenen.

Hieronder lees je onze redenen!

 

De reden van Anke

Begin juli stuurde ik Anke onderstaand berichtje en zie haar reactie.

Fashion detox whatsapp

Dat was snel gepiept … Anke begon het liefst meteen maar ik had toch wel een maandje mentale voorbereiding nodig. Ga ik dit echt doen??? Voor Anke is dit zo klaar als een klontje en hieronder legt ze uit waarom.

“Ik houd van een kale kledingkast … Het liefst heb ik één rekje met kleding wat in zachte stoffen, op kleur gerangschikt, lichtjes hangt te wapperen in een evenzo serene kledingkamer. Dat lukt me niet, maar ik word wel echt blij van een opgeruimde kast, waar ik in een oogopslag zie wat er hangt.

Voor mij dus ook geen dubbele rijen met truien of een zomer- en een wintergarderobe; ik wil OVERZICHT!

Daar is wel wat voor nodig. Regelmatig gaat de bezem erdoor en gooi of geef ik alles weg waar ik niet meer zo blij van wordt. En dat is nou zo treurig. Want ik gooi altijd de items weg waarvoor ik me heb laten verleiden deze te kopen. Vooral als het sale is kan ik denken dat de wereld vergaat …

En dat terwijl ik weet wat ik graag draag: UNI kleuren. Voor mij geen teksten, polkadots, regenbogen of florale patronen. In uni kleuren voel ik me fijn.

Vorige week heb ik de bezem weer gebruikt. Ik heb alles weggedaan waar ik niet blij van werd en nu is mijn kast weer mooi op orde met mijn trouwe uni items (en twee rokjes met patronen ;o).
Eigenlijk zonde toch om die mooie kledingstukken niet wat vaker te dragen. Ik heb ze toch ook gekocht omdat ik dacht dat ik daarmee hét item gescoord had?

Met de 70% sale in mijn nek ga ik mij drie maanden lang niet in de verleiding laten brengen tot aankopen. Na nog een snelle check in mijn kast (heb ik écht alles) en vooruit: één mooi rood bloesje (uni uiteraard), houd ik nu de hand op de knip.

Wish me luck!”

“VOORAL ALS HET SALE IS KAN IK DENKEN DAT DE WERELD VERGAAT …”

 

Mijn reden

De voornaamste reden voor de meeste mensen, om een tijd te stoppen met het kopen van kleding, is de enorme vervuiling die de kledingindustrie met zich mee brengt. Én de bizarre omstandigheden waaronder de mensen moeten werken die onze te leuke (trendy) items in elkaar zetten. Ook veel merken en winkels houden zich steeds meer bezig met duurzaamheid, het is een hot item. Ik vind het goed om er zelf ook eens bij stil te staan.

Toen ik een artikel las over slow fashion en er het radiofragment van FUNX bij luisterde dacht ik: ‘Kom op Kim, drie maanden zal je toch wel lukken?’ Ik was om en wil het nu gewoon een keer proberen.

In tegenstelling tot Anke hou ik wel van een volle kast en kan ik moeilijk afstand doen van mijn kleding. Het voelt als zonde van mijn geld om iets wat nog goed is weg te doen en je weet nooit wanneer het weer van pas komt … Tijdens mijn studie ben ik wel anders gaan kijken en denken. Meewaaien met elke wind en trend heeft niks met stijl te maken. Een overvolle kast die van links naar rechts schiet geeft totaal geen overzicht. Sindsdien ben ik al een stuk bewuster van wat ik aanschaf. Maar om nog meer overtuigd te raken, van welke kleding en stijl ik nou echt blij word, denk ik dat deze uitdaging heel goed is.

Geloof me, ik word echt niet heiliger dan de paus. Ik hou van kleding, ik vind het elke ochtend een feestje om een leuke outfit bij elkaar te zoeken en ik hou van afwisseling. Het zal je ook niks verbazen als ik zeg dat ik echt dol ben op shoppen. Winkels als Zara, Mango en andere fast fashion zal ik in de toekomst echt niet angstvallig vermijden maar een goede mix tussen een duurzame basis aangevuld met een aantal trendy items is wél waar ik naar wil streven.

“GELOOF ME, IK WORD ECHT NIET HEILIGER DAN DE PAUS”

 

Hoe gaan we het doen?

We zullen jullie regelmatig op de hoogte houden van onze ontdekkingen, frustraties en andere perikelen.
Anke kiest voor all the way en neemt een complete detox. Geen uitzonderingen en ook geen tweedehands aanschaffen … Succes mop!

Ik wil deze mogelijkheid ook aangrijpen om de tweedehands fashion branche eens te gaan onderzoeken. Maar daarvoor ga ik eerst twee maanden bekijken wat ik nou echt mis en waar ik tegenaan loop (en hoe gefrustreerd ik raak ;o).

Daarnaast heb ik twee uitzonderingen; ik ben compleet door mijn sneakers heen en omdat ik veel met onze hond loop zijn die een must voor me. Een paar nieuwe sneakers zal ik deze periode dus wel aanschaffen.

Fashion Detox kapotte sneakers

Ik denk dat we wel mogen stellen dat deze witte gympen hun beste tijd gehad hebben, niet?

En uiteraard zal ik voor mijn klanten gewoon de winkels induiken om op zoek te gaan naar mooie nieuwe items. Want ja … ik ben inmiddels wel personal stylist en daarbij hoort personal shopping!

 

Hebben we jou ook geïnspireerd?

Laat het ons weten. Hoe meer zielen hoe kleiner het leed!

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties
Corrie

Hoi Kim, zoals je weet heb ik het al twee keer eerder gedaan: één keer ’n jaar en de tweede keer een half jaar. Dus die drie maanden is peanuts. Ik doe mee, ik mag van mezelf nog één donkerblauw V hals truitje kopen (leuk bij mijn nieuwe rok – van 90 voor 30 euro…) maar daarna gaat de knip op de portemonnee en de kledingkast!

  Kim Meijers

  YAY! Super leuk Corrie! Hoe meer zielen hoe kleiner het leed.

Louise

Tof en ambitieus plan Kim (en Anke)

Toi, toi, toi!!!

Als ik dit lees wordt ik stiekem wel een beetje jaloers op die rustgevende kledingkast van Anke 😉
Er staat me wat te doen dus. Maar zoals je zegt Kim; ik kan ook moeilijk afstand doen, want ja je weet immers nooit wanneer je het toch nog een keertje aan wil…

  Kim Meijers

  ThnX Louise! Misschien slim om dan een rustgevende kast in te richten en de ‘nog niet weg’ kleding op zolder te leggen. Als je daar dan een jaar niet naar omkijkt kan het alsnog weg (tenzij het emotionele waarde heeft ;o). Succes!

Miets Martens

Zou 1 maandje wachten met nieuwe sneakers!
Succes!!!

  Kim Meijers

  Dank je!

KimMeijers.com maakt gebruik van functionele cookies die nodig zijn voor de werking van de website en cookies voor social media (sharing + tonen Instagram posts). Pagina statistieken worden anomiem opgeslagen in Google Analytics. Voor meer informatie zie het privacy statement.