KONMARI OPRUIM-WOEDE-TREND

garderobe check \ opruimen \ fashion \
Marie Kondo opruimwoede header

Ben jij ook al geïnfecteerd door de opruimtrend van Marie Kondo? Met haar methode Konmari heeft ze niet alleen veel boeken verkocht maar met haar serie, die nu te zien is op Netflix, heeft ze een ware trend ontketend. Ik ben gaan kijken omdat ik nieuwsgierig was naar haar werkwijze bij het uitmesten van een kledingkast. Dit verschilt iets van mijn methode. Ik neem je mee!

Allereerst; wat een heerlijke serie. Één groot feest der herkenning. Thank God, we zijn niet de enige die er meer dan één rommella op na houden. Het is ook geweldig om te zien hoe gelukkig mensen worden van een opgeruimd huis. Ze zeggen niet voor niks; een opgeruimd huis is een opgeruimde geest.

‘WIJ ZIJN NIET DE ENIGE DIE ER MEER DAN EEN ROMMELLA OP NAHOUDEN’

Zo weet ik uit ervaring, van mezelf en dames die ik geholpen heb, dat een opgeruimde garderobe echt een genot is. Maar of haar ‘Spark-Joy’-methode en vouwwijze nu zo fijn zijn … Ik hanteer bij een garderobecheck andere voorwaarden voor het wel of niet behouden van een kledingstuk en mijn vouwwijze en opbergmethode zijn ook afwijkend.

STAP 1

Marie vertelt de kandidaten alles op een hoop te gooien en te kijken hoeveel je hebt. En daar schrikken mensen vaak van. Wat mij betreft gaat het niet per se om ontspullen maar om een overzichtelijke garderobe die bij jou past. Je kunt alles op je bed gooien en vanaf daar gaan werken maar dan begin je met een puinhoop. Ik raad je wat anders aan. Pak een vuilniszak en zet drie kratten of wasmanden klaar. Je deelt het als volgt in:

• Vuilniszak = weg, hierin gaat versleten kleding
• Kringloop – hier gaat alle kleding in die nog gedragen kan worden
• Vriendinnen / verkoop – te leuk om zomaar weg te doen
• Repareren / vermaken – dit kun je nog prima aan maar er moet even iets aan gebeuren (bijvoorbeeld een knoopje eraan, naadje dichtmaken enz.)

Pak al je kledingstukken uit de kast en bekijk ze kritisch. Draag je het nog? Is het je maat? Wil je het behouden? Dan leg je dit op je bed of waar dan ook. En anders kan het naar een van de bakken die je hebt klaargezet.

STAP 2

Na deze schifting blijft er meestal nog een hoop over. Ga dit nu passen en bekijk het opnieuw kritisch. Je kunt à la Marie kijken naar de ‘Spark-Joy’ factor, dus waar je blij van wordt. Dat word ik nogal snel van textiel maar dat betekent niet automatisch dat het bij mij past dus ik stel voor het anders te doen. Stel jezelf de volgende vragen:
• Past het wel echt?
• Is het (nog) je stijl?
• Past het bij je leeftijd (ik neem dit heel ruim hoor ;o)?
• Ga ik het nog dragen?

‘NATUURLIJK DOE JIJ JE LITTLE BLACK DRESS NIET WEG’

Kijk ook eens wat verschillende pasvormen en kleuren met je doen. Ik kan je zo al vertellen dat grijs, hard wit en zwart veel mensen niet ten goede komt. En nee natuurlijk doe jij je little black dress niet weg … Maar je hebt er geen tien nodig, zoek de beste eruit.

Soms heb je kleding erbij waar je maar geen afscheid van kunt nemen maar als je eerlijk bent heb je het al een jaar niet aan gehad. Berg dit dan op en zet een reminder in je agenda precies over een jaar. Heb je het niet gemist? Dan kan het dan alsnog weg.

INSPIREER JEZELF

Yes, dat ruimt op! Je zult ook items herontdekken. En waarschijnlijk ontstaan er ook nieuwe combinaties. Fotografeer deze nieuwe outfits want je bent ze zo weer vergeten. Je kunt hier een album van maken op je telefoon of uitprinten en aan de binnenkant van je kast hangen. Ideaal voor je inspiratieloze dagen!
Wat je wil behouden hang of leg je terug in je kast. Dat ziet er fijn uit! Overzicht én (nieuwe) combinaties waar je blij van wordt, al met al toch een hele hoop ‘Spark-Joy’.
Van wat er volgens jou nog ontbreekt maak je een boodschappenlijstje.

‘MAAK FOTO’S VAN JE COMBINATIES VOOR INSPIRATIELOZE DAGEN’

STAP 3

De vuilniszak gooi je NIET in de container. Textiel kan gerecycled worden. Je kunt het in een kledingbox aan straat gooien. Dan wordt er nog wat nuttigs mee gedaan.
Is de kleding nog te dragen maak dan de kringloop of het Leger des Heils er blij mee. Met je echt goede stukken kun je misschien nog een vriendin blij maken. Sommige merkkleding is ook goed te verkopen. Dit kan via tweedehandswinkels. Zij hanteren percentages. Bijvoorbeeld 40% voor jou en 60% voor hen. Maar je kunt natuurlijk ook proberen om online je ‘zo-goed-als-nieuw’-items te verkopen. Vooral merken doen het goed. Dit kan via websites als Marktplaats, Vinted en The Next Closet.

JAPANSE VOUWWIJZE

Nog even terug naar Marie Kondo. Zij vouwt kleding zo op dat elk stuk op zichzelf kan blijven staan. Say what???? Uhuh. Check dit filmpje maar eens.

De ‘Japanse’ vouwijze van Marie Kondo.

Het ziet er leuk uit maar erg handig is het niet. Er komen op deze manier heel veel vouwen in je kleding en je ziet alleen de kleur van het kledingstuk. Zo heb ik meerdere topjes in dezelfde kleur, als ik de kleding vouw volgens de Konmari-methode dan kan ik niet, zonder het vrijwel helemaal te ontvouwen, zien welk topje welke is… Nope, niet handig.
Voor broeken, truien, sokken en handdoeken kan het vast wel maar ik hou me toch bij de oud-Hollandsche vouwwijze. En deze gevouwen items leg ik dan oldschool op elkaar of ik gebruik een ‘houtje’, tegenwoordig beter bekend als kledinghanger.

Mijn oud-Hollandsche vouwwijze en oldschool stapeltjes.

CAPSULE GARDEROBE

Wil je je garderobe echt grondig aanpakken in het kader van ontspullen en duurzaamheid dan kun je ook een ‘capsule garderobe’ aanleggen. Een capsule garderobe is een collectie essentiële kledingstukken die je eindeloos kunt mixen en matchen en gedurende een seizoen draagt. Zo’n periode kan bijvoorbeeld drie maanden zijn. Voor die tijd selecteer je een aantal items. Hoeveel dat zijn bepaal je zelf. Ik hoorde ooit iemand over 37 stuks inclusief schoenen en jassen. Uhm … Kies het aantal dat bij je past dat kunnen dus ook vijftig stuks zijn (klinkt al beter ;o). Sommige items draag je uiteraard meerdere seizoenen maar elke periode maak je voor jezelf een soort collectie.
Met een perfecte uitgebalanceerde garderobe hoef je niet steeds op zoek naar iets nieuws (duurzaam!). Het idee is om met een beperkte hoeveelheid items een mooie verscheidenheid aan outfits samen te kunnen stellen.

‘MET EEN PERFECT GEBALANCEERDE GARDEROBE HOEF NIET STEEDS IETS NIEUWS TE KOPEN’

HULP NODIG?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het opruimen van jouw garderobe en weet je na mijn tips eigenlijk nog niet waar je moet beginnen? Ik help je graag. Ook kan ik je helpen met het aanleggen van een gebalanceerde garderobe door onder andere het doen van een analyse. Of misschien heb je een hele andere stylingvraag? Neem gerust contact met me op en we bespreken samen wat jij nodig hebt en wat ik voor je kan betekenen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reacties
Anke

Ik zweer bij een opgeruimde overzichtelijke kast met kleding waar ik blij van word.
Maar soms denk ik ook: waarom werd ik hier vrolijk van???
Maar dan is het tijd om weer te shoppen;-)

KimMeijers.com maakt gebruik van functionele cookies die nodig zijn voor de werking van de website en cookies voor social media (sharing + tonen Instagram posts). Pagina statistieken worden anomiem opgeslagen in Google Analytics. Voor meer informatie zie het privacy statement.