REPORTAGE #2 MISS BILLY

vintage \ reportage \ fashion \
Reportage #2 Miss Billy

Mijn liefde voor fashion is heel groot, ik kan er geen genoeg van krijgen! Ik verslind de modemagazines, lees fashion literatuur en probeer zoveel mogelijk uit de media op te pikken … Maar niet alles staat in de boeken dus ga ik de komende tijd op onderzoek uit. Deze keer bezoek ik Silke, groot vintage liefhebber. Met haar bedrijf, Miss Billy, weet ze de mooiste items te vinden en verkoopt deze maar ze maakt ook ook ware kunstwerken van onder andere denim en leren jasjes.

Wie is Miss Billy?
“Dat ben ik, Silke van Elsen, mijn bedrijfsnaam is Miss Billy. Mijn vader noemt me altijd Billy, dus het is ook mijn eigen bijnaam. Door de verschillende lijnen binnen mijn bedrijf een persoonsnaam te geven, geef ik een identiteit aan mijn merk. Je kan er een heel verhaal omheen maken. Miss Billy is familie van Lady Lucy en Mister Joe, mijn vintagewinkels die ik tot een paar jaar terug had. Het was ooit mijn idee om een hele familie aan merken samen te stellen. Momenteel heb ik alleen Miss Billy.”

“Met Miss Billy vermaak ik vintagekleding tot kunstwerkjes maar ik doe ook freelance styling opdrachten. Als ik met mijn werkzaamheden voor Miss Billy bezig ben, dan zit ik alleen in mijn werkruimte. Ondanks dat ik het een heerlijke bezigheid vind en ik er volledig mijn ei in kwijt kan, werk ik ook graag samen. Stylingopdrachten zijn meestal in teamverband. Ik heb veel ervaring en vind het ook leuk om met budgetten mooie dingen te kunnen doen. Zo heb ik een tijdje bij de Bijenkorf het etalage-team mogen ondersteunen tijdens een zwangerschapsverlof. De combinatie met mijn eigen bedrijf is te gek. Voor Miss Billy wil ik niet te commercieel hoeven denken, het belemmert mijn creativiteit. Brand- en fotografiestyling is daarentegen wel commercieel, die afwisseling vind ik tof.”

‘VOOR MISS BILLY WIL IK NIET TE COMMERCIEEL HOEVEN DENKEN, HET BELEMMERT MIJN CREATIVITEIT’

“Ook verkoop ik vintage kleding vanuit mijn werkplek. Mensen kunnen op afspraak komen en ik ben open met evenementen zoals de Feel Good markt en Dutch Design week. Natuurlijk kun je ook altijd even binnenlopen als ik er ben.”

Hoe is Miss Billy ontstaan?
“Zolang als ik me kan herinneren ben ik gek van vintage. Toen ik jong was, was dat echt nog niet zo hip. Op school werd ik voor gek verklaard. ‘Ieuw draag jij tweedehands?’ Ik struinde in mijn eentje kringloopwinkels af en ging met de trein naar Amsterdam om vintage te scoren. Altijd op zoek naar pareltjes. Passie voor vintage zit er enorm in. Ik knipte ergens kragen uit en schilderde kleding. Met de komst van Lady Lucy kwam de drang om daar bedrijfsmatig mee aan de slag te gaan.”

“Op dit moment is er in de fashion wereld een tegenreactie gaande en wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Ik kan maar moeilijk begrijpen dat kleding een wegwerpding is. Guilty as charged hier hoor, vroeger kocht ik alles wat los en vast zat van fast fashion tot vintage. Tegenwoordig koop ik veel bewuster. Maar vintage zit veel mooier in elkaar en is kwalitatief vele malen beter dan de goedkope high street kleding. Vintage wordt nog te vaak gezien als afval en daar wil ik weer een schat van maken. Oud met nieuw combineren vind ik ook tof, je kunt zulke unieke combinaties en creaties maken. Zo ben ik zelf dol op cowboylaarzen en vintage leer. Ik haal lappen leer uit bankstellen en daar maak ik tasjes van. Op dit moment ben ik bezig met leer beschilderen. Leren jasjes als bruidsjasjes vind ik ook een te gek idee, door ‘m te beschilderen of op een andere manier te bewerken kan deze heel persoonlijk en uniek zijn en je voor altijd herinneren aan die bijzondere dag.”

‘IK HEB ZOVEEL IDEEËN, HET IS SOMS
MOEILIJK OM GEFOCUST TE BLIJVEN’

Waar komt jouw liefde voor mode en vintage vandaan?
“Waar het echt vandaan komt weet ik niet. Zolang als ik me kan herinneren heb ik een liefde voor oude kleding en dingen vermaken. Mijn vriendinnen waren er ook niet echt mee bezig ofzo, ik was daarin een uitzondering. Duurzaamheid was destijds nog niet zo’n hot item als tegenwoordig. Toch hield het me al wel bezig want ik schreef mijn scriptie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik vind het een goede beweging dat er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en verantwoord ondernemen komt. Steeds meer merken zijn er open over en zijn ook steeds bewuster en duurzamer gaan produceren.”

Silke aan het werk tussen haar gepimpte vintage items en zelfgemaakte tassen.

Wat is je achtergrond?
“Ik heb TMO Fashion Business School in Doorn gedaan, mode management. Ik wilde graag iets met mode maar dacht toen dat ik niet wilde ontwerpen en koos voor management. Het is voor mij een geluk dat ik als creatief zijnde commercieel ben opgeleid. Ik bleek meer stylist dan manager en ben toen gestart bij Men at Work om ervaring op te doen in het stylingvak. Daar groeide ik snel door tot Creative Visual Merchandise Manager. Ik heb er ruim negen jaar gewerkt en was hoofdverantwoordelijke voor de etalages van alle zestig winkels en hun routing en andere uitingen in de winkel. Zeven jaar geleden kwam mijn baan te vervallen bij een reorganisatie. Op dat moment was ik al samen met een vriendin Lady Lucy gestart in de vorm van een webshop en stonden we met onze vintage kleding ook op festivals en dergelijke. Het viel allemaal samen. Op dat moment gingen we nadenken om er serieus mee verder te gaan. Toen raakte mijn vriendin zwanger en, in goed overleg, heb ik Lady Lucy toen overgenomen. Dat begon met een pop-up shop in ‘Poes pop-up’ en later een winkel in de Urban Shopper op Strijp-S in Eindhoven.”

Een aantal vintage setjes én natuurlijk rechts ook een typisch Miss Billy kunstwerk.

“Daarna verhuisde ik naar een ander pand op Strijp-S en ben ik me gaan richten op de webshop en shop-in-shops. Bij diverse conceptstores richtte ik een hoek in. Bijvoorbeeld bij Tien Tilburg en The Public Image in Antwerpen. Mijn werk veranderde daardoor volledig. Ik was druk met de voorraad, maakte saleslijsten en ging bij de winkels langs. Het liep goed maar ineens stortte die business volledig in. Concept-stores bleken niet erg winstgevend. Het is heel hard werken en veel afdragen. Tegelijkertijd werd vintage en tweedehands kleding een hype en heeft de komst van bijvoorbeeld de kilo sales ook niet echt goed gedaan. Designer vintage en de goedkope bulk doen het goed maar de middenmoot waar ik me in begeef heeft het stukken moeilijker.”

‘IK BEN OP MIJN GELUKKIGST MET HET UPCYCLEN VAN VINTAGE’

“Dus het hele shop-in-shops gebeuren kwam voor mij ten einde. Toen ben ik Miss Billy gestart, het was niet alleen noodgedwongen maar ook tijd voor iets nieuws. Deze veranderingen en de bijbehorende stress hadden weerslag op mij en mijn lijf, ik kreeg een burn-out maar ik moest wel door als zelfstandige. Ik moest iets nieuws zoeken waar ik blij van werd. Ik ben op mijn gelukkigst met het upcyclen van vintage. Het zijn harde lessen geweest maar ze hebben me wel tot Miss Billy gebracht.”

Met welke materialen werk je?
“De basis is vintage denim en leer én mijn fournituren die ik verzameld heb van over de hele wereld zoals Afghanistan en India. Ik kom dingen tegen op reis of via erfenissen, rommelmarkten en kringloopwinkels. Dat is kenmerkend voor Miss Billy. Ik heb inmiddels hele kasten vol met kralen, lintjes, munten, schelpen, borduurwerkjes … noem maar op. Ik bepaal een basis en daar ga ik alles bij zoeken. Op dit moment ben ik bezig met leer beschilderen, ik verf met echte leerverf. Ik bewerk van tevoren, dan ga ik schilderen en dan komt er nog een finish overheen. Ik vind het belangrijk dat het ook echt goed is. Alles zit goed vast en slijt niet.”

Miss Billy fournituren en vintage collectie.
Links: Kasten vol fournituren, lappen leer en andere materialen om de vintage kleding te kunnen veranderen in ware kunstwerken. Rechts: Een deel van de vintage collectie.

Voor wie maak je deze kunstwerken?
“Het eerste jasje wat ik ooit verkocht, verkocht ik aan een man van 85. Dolgelukkig was ‘ie. Hij vertelde me dat hij zijn hele leven op zoek was naar zo’n jasje zonder dat hij het wist. Hij bedankte me zelfs later nog met een zelfgemaakte ketting. Dacht ik kleding te maken voor jonge hippe meiden met liefde voor vintage, kocht deze mannelijke senior mijn eerste exemplaar. Echt fantastisch. Een vriendin van me heeft hem nog eens zien lopen in mijn jasje.”

“Het meeste verkoop ik via Etsy aan buitenlandse klanten. De prijzen van de jasjes liggen vrij hoog. Ik gebruik echt goede vintage materialen en ook mijn fournituren zijn kwalitatief goed, vaak ook vintage. Daarnaast zitten er heel wat werkuren in het maken van een jasje. Nederlanders zijn snel geneigd te denken, dat doe ik zelf wel. Terwijl buitenlanders zelfs met gemak de verzendkosten er nog bij accepteren. Zelf een jasje brengen voor een custom made ontwerp kan ook. Je geeft dan zelf een sfeer aan en verder moet je varen op mijn creativiteit.”

Waar ben je te vinden?
“Ik ben onderdeel van Plug-in City op Strijp-S. Dit is een creative community, met werkplekken van kunstenaars, artiesten, designers en architecten. Iedereen heeft een eigen werkplaats en er is een grote gezamenlijke werkplaats. De huur is minimaal maar je geeft het terug in energie en tijd. Er is ook een evenementenruimte, het Plug-in paviljoen die tevens verhuurd wordt en waar we feestjes/exposities/workshops enz. geven. We hebben Plug-in City met zijn allen from scratch volledig circulair opgebouwd. Nu het bouwen klaar is werken we veel samen, daar waar mogelijk. Het lijkt van buitenaf misschien soms een beetje een zooitje maar het is echt een geoliede machine. Het is de bedoeling dat we zo’n drie tot vijf jaar op onze plek blijven. Wij zijn niet tijdelijk maar de plek waar we verblijven wel. Ik ben erg blij om hier onderdeel van uit te maken. Het is een bijzondere club, iedereen is verschillend.”

“Deze city verhuisde vorig jaar toen ik net ingericht was. Van januari tot oktober zijn we bezig geweest met het opbouwen van onze eigen stek. Toen kon ik weinig tot geen tijd besteden aan Miss Billy. Dat was echt een lange periode, te lang eigenlijk. Dingen als elektriciteit en het dak zaten enorm tegen. Bouwen van zo’n tijdelijke plek kost veel tijd. Dus voorlopig hoop ik dat we hier blijven zitten. En ik ben natuurlijk ook online te vinden, niet te vergeten. Via mijn eigen website, via Etsy en natuurlijk ben ik te volgen op Instagram.” 

Silke van Essen op haar werkplek tussen haar vintage collectie.
Silke tussen haar collectie vintage.

Wat is je droom of doel?
“Ik denk niet zover vooruit. Maar ik wil vooral doen waar ik zelf heel blij van wordt, wat me écht gelukkig maakt. Die les heb ik tijdens mijn burnout maar al te goed geleerd. Als ik daar mijn brood mee kan verdienen dan ben ik tevreden. En ik vind het erg fijn dat ik een steentje bij kan dragen aan duurzaamheid en een podium kan geven aan slow fashion.”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties
Jeanny Smeets

Heel leuk om dit te lezen
Ik ben 70 jaren en heel mijn leven met mode bezig
Tweedehands, goedkoop, duur en opruiming
Leuke, aparte combinaties maken vind ik het leukste om te doen
Lukt best aardig
En heel belangrijk is word ik hier zelf blij van

    Kim Meijers

    Hoi Jeanny, dankjewel voor je reactie! Je zou een goede zijn voor mijn rubriek ‘De kast van …’

Marjolein Sleven

wat een leuk verhaal en gave items !

    Kim Meijers

    Dank je Marjolein. Hele gave items maakt Silke!

KimMeijers.com maakt gebruik van functionele cookies die nodig zijn voor de werking van de website en cookies voor social media (sharing + tonen Instagram posts). Pagina statistieken worden anomiem opgeslagen in Google Analytics. Voor meer informatie zie het privacy statement.