VEGAN LEATHER OF GEWOON BARBIE-LEER?

fashion \
Vegan leer vs echt leer

De eerste keer dat ik de term vegan leather hoorde moest ik nogal gniffelen. Wat een luxe naam voor plastic, kunstleer, skai, of zoals ik het gekscherend noem: Barbie-leer. Pure oplichterij dacht ik; men geeft het een naam die veel milieubewuste hipsters aanspreekt en het verdienmodel is een feit. Maar nu we met de term om onze oren worden geslagen leek het me goed om me er eens in te verdiepen want het kan toch niet zo zijn dat hordes mode minnende fashionables hier massaal intrappen?

Op Wikipedia staat veganisme uitgelegd als een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Wat als je het mij vraagt best een lastige opgave is in ons dagelijkse bestaan maar dat is een andere discussie. Dat we onze aardkloot, en alle levende wezens in z’n geheel, wel wat meer zouden mogen sparen is onomstotelijk bewezen.

Veganistisch leer zou dus een ‘leer’-soort zijn dat geen dierlijke producten bevat, maar wat dan wel? Je zou denken dat er met deze vervanger bewust wordt gekozen voor een minimale belasting van het milieu. Want als we de dieren willen sparen dan ook meteen de rest van de wereld lijkt me. Dan zouden vervuilende omstandigheden en een niet afbreekbaar eindproduct ook verleden tijd moeten zijn. Maar is dat ook zo?

Duurzaam en ademend?

Als ik wat langer nadenk zou ik ook zeggen dat iets vegan leather genoemd mag worden als er niet alleen geen dierlijke producten bij aan te pas komen maar dat het ook de eigenschappen moet bevatten van leer: duurzaam en ademend. Wat natuurlijk heel anders is dan de plastic schoenen en jasjes die we kennen. Daarin zweet je er niet alleen op los maar ook de korte levensduur van zulke plastic items is alom bekend. Daar waar je bij een leren jas enorm je best moet doen om het te verslijten toont zo’n plastic bikerjasje in korte tijd lelijke plekken en laat de bovenlaag al snel los van de onderlaag.

“Het blijkt iets met vraag en aanbod te maken te hebben …”

PVC … Say what???

Een duik in het wereldwijde web en de eerste online artikelen die ik lees, laten me zien dat ik niet helemaal gek ben. Een grote speler op de schoenenmarkt, die met name veterboots verkoopt, verkoopt ‘vegan’ boots die van het, door ons al eerder bekende, nepleer (polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc) zijn gemaakt. En deze vegan boots zijn duurder dan de echt leren zusjes … Bijzonder. En deze fabrikant is zeker niet de enige. Zo ver zat ik er dus niet naast, het blijkt wel degelijk iets met vraag en aanbod te maken te hebben en niet per se met een compleet nieuwe uitvinding.

Het nepleer waar we dan over praten is niet duurzaam en ook niet recyclebaar. Het is ook niet afbreekbaar en draagt daarmee bij aan de almaar groter wordende berg plastic afval. Zijn de mensen die veganistisch leer kopen zich hiervan bewust? Want al met al spaar je hier nou ook niet onze levende planeet mee. Is de term vegan dan misleidend of gewoon f*cking goed bedacht?

“Is de term vegan dan misleidend of gewoon f*cking goed bedacht?”

Vegan is vegan c’est ça

Er worden veel vervangers bedacht van leer (denk aan papier, kurk en paddenstoelen). Deze ‘leer’ soorten zijn vegan en bevatten een of meer eigenschappen van leer. Maar helaas sparen ook de technieken, die nodig zijn voor productie van dit ‘leer’, lang niet altijd ons milieu. In veel gevallen wordt bij de vervaardiging aardolie gebruikt en ook andere chemische processen kunnen vaak niet worden gemeden. Vegan is dan ook precies waar het voor staat. Er komt geen dierlijk product bij aan te pas maar of het product daarmee ook echt diervriendelijk of omgevingsvriendelijk is, dat is een hele andere kwestie.

Ik gniffel dus nog even verder en vind dat ik er met mijn term Barbie-leer niet zo gek ver naast zit … De mode-industrie is leuk maar blijft een van de meest vervuilende helaas. En we worden allemaal verleid tot kopen, kopen en nog eens kopen.

Wil jij duurzaam en milieubewust shoppen? Dan zul je een heel goede etiketten lezer moeten worden en in een onoverzichtelijke wereld moeten duiken óf vooral tweedehands kleding moeten gaan kopen.

Bronnen:
NOS
Stylight
Hip Tassen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

KimMeijers.com maakt gebruik van functionele cookies die nodig zijn voor de werking van de website en cookies voor social media (sharing + tonen Instagram posts). Pagina statistieken worden anomiem opgeslagen in Google Analytics. Voor meer informatie zie het privacy statement.